Kontakt:

SEKOPROJEKT Turnov

Ing. Vítězslav Sekanina
Sv. Čecha 1271
511 01 Turnov
telefon: 481 321 087,
602 462 562, 602 483 783
fax: 481 322 821

www.sekoprojekt.cz



Výpočet NS - LAPOLY

Výpočet NS - dle ČSN EN 1825-2 Lapáky tuků -

Výpočty NS lapáků tuků

- výpočet velikosti NS (NG) lapáku tuku pro kuchyně, restaurace, nemocnice i pro další provozy

- příklady výpočtů, tabulka v Exelu pro výpočet NS lapáku tuku (NG lapáku tuku)

- více ....... (klikni)




H l a v n í    m e n u :

Výkresy pro CAD v .dxf  Dokumenty     Výpočet NS - dle ČSN EN 1825-2 Lapáky tuků -          Ceník odlučovačů a lapáků

Výkresy          CE dokumenty         Výpočty             Prospekt              Ceník

 
Dokumenty     Předpisy         Objednávka         Čištění      Rejstřík

Dokumenty        Předpisy           Objednávka              Čištění            Rejstřík





Výpočet velikosti NS lapáku tuku

Výpočetní tabulka v Excelu pro návrh velikosti NS lapáku tuku pro kuchyně, restaurace, hotely, nemocnice, školní a závodní jídelny, výdejny jídel.

Zde jsou výpočetní pomůcky pro projektanty - sešit v Excelu pro výpočet velikosti NS lapáku tuku a návrh typu OTP:

  1. Úvod,

  2. Podle druhu provozu pro kuchyně (v hotelu, restauraci, nemocnici, závodní jídelně...), jídelny ( podnikové, školní jídelny a výdejny, menzy...)

  3. Pro provozovny na zpracování masa,

  4. Pro provozy podle technologického vybavení, počtu dřezů a armatur   

Doporučujeme stáhnout a uložit soubor do vašeho PC, pro běžné používání výpočtu a návrhu typu lapáku tuku. Případná aktualizace souboru bude na této stránce - zařaďte si ji mezi oblíbené ve vašem prohlížeči.



Pozor!!
v ČSN EN 1825-2 jsou chybně uvedené příklady ... klikni!!!
v informativní příloze C jsou uvedeny příklady výpočtů lapáků tuků
z deseti příkladů je pouze polovina bez chyb, tedy pouze 4-5 z 10 příkladů je bez chyb! 

C.1    Výpočet podle počtu a druhů kuchyňských zařízení

se vzorovými příklady

1 Kuchyň kantýny, (správně)

2 Nemocniční kuchyně, (2 chyby)

3 Hotelová kuchyně, (chyba)

4 Restaurační kuchyně, (správně)

5 Malý provoz na zpracování masa (1 chyba, výsledek asi správně, kalový prostor asi správně?)

C.2    Výpočet podle druhu provozu

se vzorovými příklady vycházejícími z druhu provozu jeho kapacity a provozní doby. Příklad:

6 Závodní jídelna - výdejna (správně)

7 Kuchyně hotelové restaurace, (správně)

8 Restaurační kuchyně, (2 chyby)

9 Nemocniční kuchyně, (1 chyba, výsledek správně?)

10 Provoz na zpracování masa  (výsledek správně a buď zde nebo v příkladu 5 špatně spočítán kalový prostor)

Příklady i s komentářem a popisem chyb najdete zde 



Po určení velikosti lapáku tuku NS se navrhne typ lapáku:    

 

Orientační volba podle počtu jídel, resp. podle kg masných výrobků je nepřesná a vidíte, že má velký rozptyl! Pro návrh je vždy nutný výpočet NS podle normy!

Velikost lapáku tuku

Objem kalového prostoru v m3

Typ lapáku tuku

 ...klikni a přejdeš na stránku lapáků tuků OTP 
atypické použití pro nejmenší nenáročné provozy  NS 0,5  0,05  OTP-0,5 ...klikni 
průměrně 100, ale i 200 pro výdejnu jídel  NS 1  0,1  OTP-1  ...klikni 
průměrně 200, ale i 100 např. pro hotel nebo až 600 pro jídelny; např. 100kg masných výrobků/den  NS 2  0,2  OTP-2  ...klikni 
průměrně 400 ale i 1200 pro velkokuchyně;masné provozovny orientačně 250kg/den  NS 4  0,4  OTP-4  ...klikni 
prům. 700 ale i pouze 400 nebo až 2500 pro velkokuchyně nebo jídelny;masné provozovny 600kg/den  NS 7   0,7  OTP-7  ...klikni 
průměrně 1000 ale i 400 nebo až 4000 pro výdejny;masné provozovny až 1200kg/den  NS 10  1,0  OTP-10  ..klikni 


eBRÁNA